Około 75% światowej populacji osób dorosłych nie trawi laktozy (cukru mlecznego). Wegańskie produkty mleczne są łatwiejsze do strawienia i stanowią zdrową alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dieta bez nabiału
Coraz więcej konsumentów kwestionuje spożycie produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego ze względu na ich wpływ na zwierzęta, środowisko i nasze zdrowie. U około 75% światowej populacji dorosłych laktoza z mleka zwierzęcego powoduje objawy, takie jak problemy trawienne i bóle brzucha. Poza tym przeprowadzone badania wskazują, że zwiększone spożycie mleka i przetworów mlecznych zwiększa ryzyko cukrzycy, otyłość i niektóre rodzaje nowotworów.
Czy mleko jest zdrowe?
To, czy mleko zwierzęce i produkty mleczne są zdrowe i powinny częścią zdrowej diety, jest obecnie przedmiotem wielu dyskusji.
Warto rozważyć jego spożycie i przeanalizować jakie korzyści oferują alternatywne produkty pochodzenia roślinnego i dieta bez mleka.
Wegańskie produkty mleczne jako zdrowa alternatywa dla produktów pochodzenia zwierzęcego
Wegańskie alternatywy dla produktów mlecznych zwykle zawierają mniej tłuszczu i kwasów tłuszczowych niż ich odpowiedniki pochodzenia zwierzęcego. Ponadto mleko roślinne ma zazwyczaj ma składzie mniej cukru i tyle samo wapnia, co mleko krowie, wzbogacane wapniem.
Potrzeba zdrowej żywności znajduje odzwierciedlenie między innymi w rosnącym zapotrzebowaniu i dostępności produktów pochodzenia roślinnego.
Coraz więcej osób wybiera alternatywy dla masła, jogurtu, śmietany i lodów.
Preferowane są wyroby produkowane metodami ekologicznymi, ponieważ zwykle zawierają mniej dodatków. Wiele z tych produktów można również łatwo wykonać samodzielnie.
Jogurt wegański
Jogurt wegański jest w większości wytwarzany z soi, ale w sklepach dostępne są również odmiany na bazie migdałów, owsa, ryżu, kokosa. Te roślinne alternatywy są dostępne w różnych smakach i zyskują coraz większą popularność. Jogurty roślinne przekonują kremową konsystencją i łagodnym smakiem, są dostępne w większości supermarketów i sklepach ze zdrową żywnością.
Wegański twaróg
Wegański twaróg jest zazwyczaj wytwarzany z mleka sojowego, migdałów lub orzechów nerkowca. Wegańskie rodzaje twarogu są mieszane z probiotycznymi kulturami bakterii, które nadają twarogowi typowy, kwaśny smak. Z reguły substytuty twarogu pochodzenia roślinnego są dostępne w sklepach wegańskich i internetowych, a także w niektórych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.
Masło wegańskie
Wegańskie masło jest dostępne w postaci margaryny roślinnej od wielu lat. Jednak nie każda margaryna jest wegańska. Niektóre rodzaje zawierają składniki mleka zwierzęcego, takie jak maślanka. Wystarczy sprawdzić skład, a będzie wiadomo, czy margaryna jest wegańska.
Konsumenci powinni używać margaryny wyprodukowanej z olejów o dobrym składzie kwasów tłuszczowych. Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 jest szczególnie korzystny w oleju rzepakowym.