rzeczyznatury.pl

rzeczyznatury.pl – zdrowie, dziecko, uroda, zakupy

dieta bez nabiału
Dieta

Dieta bez nabiału – co jeść zamiast produktów mlecznych?

Około 75% światowej populacji osób dorosłych nie trawi laktozy (cukru mlecznego). Wegańskie produkty mleczne są łatwiejsze do strawienia i stanowią zdrową alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dieta bez nabiału

Coraz więcej konsumentów kwestionuje spożycie produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego ze względu na ich wpływ na zwierzęta, środowisko i nasze zdrowie. U około 75% światowej populacji dorosłych laktoza z mleka zwierzęcego powoduje objawy, takie jak problemy trawienne i bóle brzucha. Poza tym przeprowadzone badania wskazują, że zwiększone spożycie mleka i przetworów mlecznych zwiększa ryzyko cukrzycy, otyłość i niektóre rodzaje nowotworów.

Czy mleko jest zdrowe?

To, czy mleko zwierzęce i produkty mleczne są zdrowe i powinny częścią zdrowej diety, jest obecnie przedmiotem wielu dyskusji.
Warto rozważyć jego spożycie i przeanalizować jakie korzyści oferują alternatywne produkty pochodzenia roślinnego i dieta bez mleka.

Wegańskie produkty mleczne jako zdrowa alternatywa dla produktów pochodzenia zwierzęcego

Wegańskie alternatywy dla produktów mlecznych zwykle zawierają mniej tłuszczu i kwasów tłuszczowych niż ich odpowiedniki pochodzenia zwierzęcego. Ponadto mleko roślinne ma zazwyczaj ma składzie mniej cukru i tyle samo wapnia, co mleko krowie, wzbogacane wapniem.

Potrzeba zdrowej żywności znajduje odzwierciedlenie między innymi w rosnącym zapotrzebowaniu i dostępności produktów pochodzenia roślinnego.
Coraz więcej osób wybiera alternatywy dla masła, jogurtu, śmietany i lodów.
Preferowane są wyroby produkowane metodami ekologicznymi, ponieważ zwykle zawierają mniej dodatków. Wiele z tych produktów można również łatwo wykonać samodzielnie.

Jogurt wegański

Jogurt wegański jest w większości wytwarzany z soi, ale w sklepach dostępne są również odmiany na bazie migdałów, owsa, ryżu, kokosa. Te roślinne alternatywy są dostępne w różnych smakach i zyskują coraz większą popularność. Jogurty roślinne przekonują kremową konsystencją i łagodnym smakiem, są dostępne w większości supermarketów i sklepach ze zdrową żywnością.

Wegański twaróg

Wegański twaróg jest zazwyczaj wytwarzany z mleka sojowego, migdałów lub orzechów nerkowca. Wegańskie rodzaje twarogu są mieszane z probiotycznymi kulturami bakterii, które nadają twarogowi typowy, kwaśny smak. Z reguły substytuty twarogu pochodzenia roślinnego są dostępne w sklepach wegańskich i internetowych, a także w niektórych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.

Masło wegańskie

Wegańskie masło jest dostępne w postaci margaryny roślinnej od wielu lat. Jednak nie każda margaryna jest wegańska. Niektóre rodzaje zawierają składniki mleka zwierzęcego, takie jak maślanka. Wystarczy sprawdzić skład, a będzie wiadomo, czy margaryna jest wegańska.
Konsumenci powinni używać margaryny wyprodukowanej z olejów o dobrym składzie kwasów tłuszczowych. Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 jest szczególnie korzystny w oleju rzepakowym.